Ограничувања на сообраќајот поради екстремно високи температури во Романија

Следејќи го предупредувањето за црвено и портокалово предупредување издадено од Националната метеоролошка администрација, почнувајќи од 01.07.2017 година ќе се воведат сообраќајни ограничувања од 10.00 до 21.00 часот за возила со овластувана маса> 7.5 тони во 27 романски окрузи: Мехединци, Горј, Валчеа, Дољ , Олт, Аргеш, Теловеран, Џурџи, Илфов, Дамбовица, Прахова, Брашов, Ковасна, Бузау, Јаломица, Калараси, Констанца, Тулчеа, Браила, Галаци, Вранчеа, Бакау, Васлуј, Неамц, Сучава и Ботосани.

Врз основа на одредбите од член 44 став 2 од Владиниот декрет бр. 43/1997 за режимот на патот, како што подоцна се менува и дополнува, националната патна администрација привремено го забранува протокот на товарни возила со максимална дозволена маса од над 7,5 тони, на автопати и национални патишта во окрузите погодени од црвената и портокаловата метеоролошка Кодови.

Повеќе информации на: http://www.meteoalarm.eu/en_UK/0/0/RO-Romania.html

Извор: ARTRI